Skuteczne przechowywanie zapasów żywności

Większe zapasy suchych produktów typu: mąki, makarony, kasze, ziarna, różne dodatki, suszone grzyby, orzechy i wiele podobnych warto przechowywać w sposób który sprawi, że na długo pozostaną one smaczne, zdrowe. Również wiele rodzajów warzyw zachowa świeżość i wartości odżywcze – a na nich przecież nam zależy – jeśli będziemy przechowywali je w prawidłowy sposób. Nasze przetwory będą służyły nam długo i nic się nie zepsuje.

Po pierwsze warto wprowadzić ścisłe rozgraniczenie – produkty otwarte przechowujemy oddzielnie od wciąż jeszcze zamkniętych. Daje to przede wszystkim kontrolę nad ilością produktów, które mamy w danym momencie otwarte i zapobiega sytuacjom kiedy w naszej szafce znajduje się pięć otwartych paczek spaghetti.

Druga zasada to nieprzechowywanie niczego w papierowych opakowaniach. Zwłaszcza dotyczy to wszelkiego rodzaju mąk i kaszy. Najlepsze są do tego pojemniki szklane lub z twardego plastiku (w tym miękkim są bardzo szkodliwe dla zdrowia plastycyzery). W ten sposób do niczego nie wprowadzą nam się mole, czy inne paskudztwo.

Osobno przechowujemy suche produkty sypkie, osobno wszelkiego rodzaju dodatki. Swoje miejsce powinny znaleźć też przyprawy i wszelkiego rodzaju sosy. Jeśli nie dysponujemy zamkniętymi szafkami, świetnie sprawdzą się różnej wielkości plastikowe pojemniki, do których możemy powkładać różne produkty.

Warzywa przechowujemy w miejscu suchym i chłodnym. W miarę możliwości różne rodzaje osobno. W ten sposób jeśli coś nam na przykład spleśnieje, inne warzywa nie są zagrożone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Why ask?